Connectant coneixement. Volum 0

Connectant coneixement. Metodologia Sapiens explica la metodologia creada per elBullifoundation, amb la qual es desenvolupen tots els projectes de la fundació. Sapiens és un conjunt de mètodes de recerca que es pot aplicar a qualsevol tema, que serveix per a connectar coneixement i d'aquesta manera comprendre. Les seves finalitats, per exemple són: gestionar informació, aprendre, ensenyar, comunicar, analitzar l'entorn o una organització, millorar la gestió, crear, i fins i tot, innovar.

El llibre repassa el recorregut d'elBullifoundation. Aquella filosofia que s'utilitzava a elBullirestaurante, i específicament a elBullitaller, va ser el germen d'aquesta eina que anys després s'ha desenvolupat en la fundació, un projecte totalment centrat en el coneixement. S'aplica en recerca sobre la restauració gastronómica occidental, creació i innovació que es difon a través de Bullipedia, i també en el projecte de laboratori expositiu d'elBulli1846, que des del 2020 ocupa l'espai d'elBullirestaurante a Cala Montjoi.

El bloc d'introducció revela que el projecte tenia com a objetiu comprendre com es comprèn, pel que ha comptat amb l'assessorament de neurocientífics, psicòlegs, filòsofs i d'altres professionals de disciplines variades que han exercit de curadors. Des d'Israel Ruiz (enginyer i exvicepresident del MIT) a Toni Segarra (publicista), passant per Michelle Greenwald (exvicepresidenta de Disney), David Bueno (neurocientífic de la Universitat de Barcelona), Mario Tascón (periodista i consultor) o Marcel Planellas (professor de ESADE), d'entre altres especialistes.

El bloc central està dedicat als principis filosòfics i als mètodes que la formen:

Pel que fa als principis, basats en la manera de treballar de elBulli, inclouen a més: la idea de visió holística, que dona molt valor al coneixement generalista i a les relacions interdisciplinàries, fins i tot, qüestionar l'status quo o qüestionar-se a un mateix i evitar ser dogmàtic.

Entre els mètodes que la formen, el principal és el basat en la teoria de sistemes, que atorga una gran importància a la contextualització en l'entorn i a l'anàlisi sistèmatica des del punt de vista de les empreses i organitzacions. Inclou una proposta de taxonomia tant per a l'entor com per al sistema de l'empresa. La resta de mètodes es fixen en el lèxic, les comparacions, les classificacions i també en la història, ja que estudiar el passat és clau per a comprendre el present i per a crear el futur.

L'apartat final explica com s'ha aplicat en projectes impulsats en solitari per la fundació i també en projectes en col·laboracó amb organitzacions externes com Grifols, Esade, Roca, Sant Joan de Déu, HP, FC Barcelona, Diari ARA, Prodigioso Volcán, Dom Perignon, Disney, CaixaBank o Fundació Telefónica. La definició de la metodologia ha estat paral·lela a la seva aplicació de manera experimental en aquests projectes, als quals es dedica un dels capítols.

Igual que en l'obra d'elBullirestaurante i en qualsevol obra de qualsevol autor, hi ha conceptes i tècniques basades en creacions anteriors, i la possible contribució és fer-los evolucionar, sent honestos i reconeixent l'origen. Amb aquesta metodologia no s'inventa la pólvora: és una interpretació basada en una trajectòria.

  • Compartir: